Clay plaster for the Molteni & C’s headquarters expansion

TerraTon Wall Smooth Pepe Nero and Polvere finishing plaster based on natural pozzolans clay, cement and fine-grained mineral binders applied to pillars and walls in the exteriors. TerraVista Smooth Panna, Cacao and Polvere fine-grained clay finishing plaster for the interiors.

TerraTon Wall Smooth Pepe Nero and Polvere finishing plaster based on natural pozzolans clay, cement and fine-grained mineral binders applied to pillars and walls in the exteriors of the Molteni's headquarters expansion in Giussano. Project by Vincent Van Duysen. Photography: DSL Studio-Delfino Sisto Legnani

Products in use

About the project

A major expansion of about 1,400 square meters reconfigures the geography of Molteni&C’s headquarters, an emblem of the DNA and values of the historic Giussano-based company and a further step in the Group’s growth and internationalization strategy.

 
The Molteni Compound expansion project by creative director Vincent Van Duysen follows by a few years the interventions that reconfigured the layout of the company’s spaces, including the showroom and main entrance, between the mid-1980s and the 1990s, and marks the first architecture signed Van Duysen within the company’s boundaries.
 

“We are proud to host within our Compound an architecture signed by our creative director, a contemporary building that complements the historic headquarters and marks the company’s new path towards the future.”

Carlo Molteni, Chairman of Molteni Group.
 
The original layout dates back to early 1950s architecture, of which the grand staircase, facade cladding and typical window and door frames are still preserved. The round pillar laid at the entrance is a clear Rossiana architectural signature, also present in the Aurora house in Turin or the Villalba unit, while the showroom, designed in-house by Luca Meda, is essential in its linearity and conceived to emphasize individual design pieces. Over time it will undergo further interventions, creating ever-new settings capable of restoring the warmth of the Molteni&C home.
 
A Compound that bears witness to the passage of time and the great names in Italian and international architecture and design, and which today, thanks to a major investment, tells important new stories.
 

“The expansion of the Compound represents the Molteni Group’s determination to give a 360-degree holistic experience to those who visit it. The new annex areas bring a breath of innovation and modernity to the headquarters.” The project “stems from the idea of creating a continuous dialogue between home environments and open spaces. That’s why, in addition to the new Pavilion and the transformation of the existing ground floor, I wanted to place great value on the outdoors.”

Vincent Van Duysen.
 
Cloister-like courtyards take visitors on an imaginative journey into the heart of the Company. The company guest entrance is reconfigured, where a new reception building anticipates columned paths that punctuate and filter the view of the garden and guide the visitor inside the company, where the elements of the new Molteni&C | Outdoor proposal are arranged like sculptures, integrating with the greenery.
 
The natural design is entrusted to landscape architect Marco Bay, who has created real open-air rooms, with a soft and natural presence of greenery.
 

“An environment in which the natural element is free to express itself through shapes, heights, textures and dynamisms. Two “rooms” in which the course of time will create a disheveled vegetation, which will serve as a backdrop and soft embrace for furniture elements and new decor ideas.”

 

Two large horizontal concrete elements, the floor and the ceiling, supported by the colonnade covered in finishing plaster made of natural pozzolan clay, cement and fine-grained mineral binders TerraTon Wall Liscio Pepe Nero and Polvere by MATTEOBRIONI, lead to the Pavilion, a multifunctional building also designed for the new needs of smart working, a place of work and passage, which in addition to simple volumes, juxtaposes large glass surfaces of modernist extraction.

 
Inside the Pavilion, in addition to the reception area to welcome guests and visitors, there is a hospitality area designed to receive and that traces the structure of a real restaurant, with fully glazed walls that open to the outside for an engaging experience in all seasons. Only natural materials such as MATTEOBRIONI’s TerraVista Liscio Panna, Cacao and Powder fine-grained clay-based finishing plaster were used for wall cladding.
 
The furniture is designed specifically for the environment by Vincen Van Duysen: in the restaurant area benches derived from the Paul sofa, tables designed specifically for the space, and Janet chairs. The custom-made lamps are produced by Nemo Lighting based on designs by the Belgian creative director.
 
The mise en place, was entrusted to Csaba della Zorza, an expert in table art, who selected individual items in full accordance with the aesthetic vision of the designer and the brand, with the aim of creating an atmosphere of Italian hospitality, elegant and essential.
 
The journey of discovery by Molteni&C continues in the Luca Meda room, which has also been renovated with boiserie walls and an elm-colored ceiling that dialogues with the dark tones of the exterior colonnade.
 
Photography: DSL Studio-Delfino Sisto Legnani

Want to know more?

Get in touch

Get in touch